Mzeskalcs
Szandi 2005.12.09. 18:25
Igazi hagyomnyos karcsonyi recept!
Hozzvalk kb. 20 darabhoz: A tszthoz: 32 dkg mz, 26 dkg cukor, 35 dkg rozsliszt, 40 dkg sima liszt + a szrshoz, 1 tojs, 1 teskanl rlt fahj, 1,5 dkg mzeskalcs fszerkeverk, 50 ml tej, 1 teskanl stpor, 1 teskanl szdabikarbna A sts eltti dsztshez: 10 dkg tiszttott napraforgmag, kb. 50 szem tiszttott mandula, kb. 20 szem cukrozott gymlcs A sts utn dsztshez: 1 tojsfehrje, 15 dkg porcukor, sznes cukorka Elkszts: Ha nincs nagyobb mret angyal, lovacska, virg stb. kiszr formnk, ksztsnk paprbl sablonokat. Elkszts: 1. A mzet, a cukrot, fl dl vizet gzfrdbe lltjuk, s addig kevergetjk, amg a cukor felolvad. Kzmelegre htjk. 2. A liszteket tlba szitljuk, hozzadjuk a tojst, a mzeskalcs fszerkeverket, fahjat, s sima tsztv sszegyrjuk. A stport s a szdabikarbnt feloldjuk 25-25 ml tejben, s egyms utn a tsztba dolgozzuk. (Erteljes mozdulatokkal gyrjuk, hogy alaposan eldolgozzuk a stport s a szdabikarbnt!) A tsztt letakarjuk, s 3 rra hidegre tesszk. 3. A tsztt beszrjuk liszttel, s kb. 5 mm vastagra kinyjtjuk. A formk ill. sablonok segtsgvel kiszrjuk ill. kivgjuk a klnbz alakokat. Stpaprral kiblelnk egy tepsit, rrakjuk a formkat. Ha karcsonyfa-dszt szeretnnk bellk kszteni, a figurk tetejre lyukat szrunk, hogy ksbb fel tudjuk ket akasztani. 4. A stt 200 fokra (gzst 3. fokozat) elmelegtjk. A figurkat vkonyan megkenjk tejjel, s zls szerint napraforgmagokkal, mandulval, cukrozott gymlcskkel dsztjk. A stben kb. 15-18 percig stjk. 5. A tojsfehrjt a porcukorral s egy csipet sval kemny habb verjk. Nejlonzacskba tltjk, aminek a sarkt kiss lecspjk. A figurkat tetszs szerint bevonjuk a mzzal, megszrjuk sznes cukorkval. Legalbb 2 rt szradni hagyjuk.
forrs: T-online
|